Eva Klokočníková

Marta Kubišová na Hrad!

1. 11. 2017 8:05:34
Dnes oslaví svým posledním koncertem v Českých Budějovicích zpěvačka Marta Kubišová své 75. narozeniny. Prý se u žen nemá zveřejňovat jejich věk. U paní Marty je nutné udělat výjimku - protože toto číslo by nikdo nehádal...

Začátkem sedmdesátých let, v době kdy jsem studovala na gymnáziu, prodávala u nás v obchůdku s gramofonovými deskami Supraphon maminka paní Marty. Bylo to v době, kdy už Marta nesměla zpívat. Přesto jsme se chodívali do krámku dívat na malý plakát s touto zpěvačkou, který tam její maminka měla vystavený. Možná takový jeden malý vzdor proti režimu. I za ten dík!

Ten koncert, který darovala Marta Kubišová ke svým narozeninám fanouškům v Praze, se odehrál v pátek 27.10. 2017 v pražské Lucerně. Na rozdíl od tohoto stařičkého v mnohém dosluhujícího sálu, paní Kubišová zpívala, jako by se přes nás půl století vůbec nepřevalilo.

Ten koncert se nedá slovy popsat. To se musí prožít. Ani ten záznam, který na místě pořídila Česká televize, nemůže zachytit emoce, které ovládly Lucernu. Některé písně jsme zpívali společně se zpěvačkou, za slzy se nikdo nestyděl. A když zazněla první slova Modlitby pro Martu, stala se tato píseň modlitbou pro celou Lucernu, která stála v pozoru k vyjádření hluboké úcty k Martě Kubišové!

Úcty k člověku, s nímž člověk tady na tom světě byl rád. Bylo to vyjádření díků nejen za úžasný pěvecký výkon, byl to dík za vzor, kterým byla Marta Kubišová nejen svým vrstevníkům, ale i dalším generacím, jakkoliv si to tato skromná žena nechce připustit.

Zůstává v zrcadlech odvěkou ženou...

Blíží se volba prezidenta republiky. Nejen že tam opět chybí žena, ale nevidím mezi kandidáty ani mnoho osobností, které by byly vhodnou reprezentací našeho státu.

Marta by byla.

Nevím, proč Martu Kubišovou ještě někdo nenavrhl na prezidentku naší republiky. Já ji v tom rámečku v levém horním rohu úředních místností prostě vidím: "Vážení spoluobčané, zloba, závist, zášť, strach a svár ty ať pominou..."

Možná už ji někdo přede mnou na tuto funkci navrhl - a ona za to dotyčného poslala do háje. Odpovídalo by to její povaze i touze mít konečně klid.

Já ale přesto volám: Marta for prezident! Však by se do příštího týdne jistě 50 tisíc podpisů sehnalo!

Autor: Eva Klokočníková | karma: 23.26 | přečteno: 779 ×
Poslední články autora